Pozitivna trema

Razgovor sa Dragoslavom Stanisavljevićem Fredijem

Diplomu osnovnih i master studija trube i muzičke pedagogije stekao je na Slobomir univerzitetu. Još tokom srednjoškolskih dana svirao je u Filharmoniji mladih „Borislav Pašćan", Simfonijskom orkestru RTS-a i tadašnjem velikom Džez orkestru Radio Beograda. Za vreme školovanja osvojio je Prvu saveznu i Prvu republičku nagradu SFRJ, a dobitnik je i nekoliko festivalskih i specijalnih nagrada u oblasti klasične muzike. Godine 1994. nastavio je edukaciju na Odseku za džez muziku na Muzičkoj akademiji u Gracu (E. Holtaner) i već tokom prve godine postao član Univerzitetskog big benda, koji je vodio Stjepko Gut, a sa kojim su nastupali veliki svetski džez muzičari (K. Teri, B. Bejli, B. Šo, B. Brukmajer i drugi). Po povratku u Srbiju, postao je stalni član Big benda RTS-a, i kao trubač-solista ovog sastava nastupao sa eminentnim solistima poput R. Čarlsa, Dž. Fadisa, D. Šur, P. Kinga, B. Golsona, A. Fan Rojena i mnogih drugih. Usavršavao se kod Džona Fadisa i Mileta Pavlovića.

Od 2003. godine je prvi trubač Big benda, a 2005. je izabran da predstavlja Srbiju u orkestru European Jazz Youth Orchestra, koji je pod vođstvom aranžera, dirigenta i kompozitora Vika Vogela nastupao na turneji širom sveta povodom osamdesetog rođendana slavnog pijaniste Oskara Pitersona. Često nastupa i sa D. Gojkovićem kao član sastava Duško Gojković Big Bend, Torino Big Bend, Duško Gojković International Summit Octet i drugih ansambala. Kao lider Big Benda Soul Connection snimio je kompakt-disk Balkan Project sa D. Gojkovićem, T. Lakatošem, M. Goncijem, M. Gjakonovskim i K. Rajblom.

Paralelno sa izvođačkom i uredničkom delatnošću, radio je i kao profesor trube u SMŠ „Josif Marinković" u Beogradu. Od 2009. godine je predvodio seminar klasične i džez muzike u Budvi na kome su učestvovali eminentni stručnjaci (S. Gut, T. Smit, N. Mimo Mitrović, M. Smit, L. Tošić i dr.) . Od 2011. godine je muzički urednik Big benda RTS-a.

Autor emisije: Ana Ćirica

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]