Kako slušati muziku?

SIMFONIJE PETRA ČAJKOVSKOG

„Peta simfonija Petra Čajkovskog spada u remek-dela svetske simfonijske muzike. Nju veoma vole u svim zemljama, svi narodi, svi ljubitelji muzike na našoj planeti", rekao je veliki ruski dirigent Jevgenij Svetlanov, kojeg ćemo još jednom slušati u ciklusu Kako slušati muziku ovog meseca. Urednica i voditeljka je Gorica Pilipović.
 
Ovo je četvrta emisija ciklusa u kojoj stižemo do Pete simfonije. U prvoj emisiji bile su spojene prve dve simfonije, kao primer početaka ovog žanra u opusu Čajkovskog, potom je posebna emisija bila posvećena Trećoj simfoniji, koja se u ovom nizu izdvaja po broju stavova, odnosno specifičnom karakteru bliskom divertimentu ili sviti, i konačno, u prošloj emisiji, bilo je reči o prvom značajnom delu Čajkovskog u ovom žanru - njegovoj Četvrtoj simfoniji.
Deset godina izuzetnog rada i bogat unutrašnji razvoj stvaralačke ličnosti Čajkovskog leže između Četvrte i Pete simfonije. Četiri nedelje je on komponovao simfoniju, tri nedelje je posvetio orkestraciji i sam je dirigovao na premijeri 1888. godine u Moskvi. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori emisija Kako slušati muziku. [ detaljnije ]