Kako slušati muziku

SIMFONIJE PETRA ČAJKOVSKOG

U junskom ciklusu emisija Kako slušati muziku posvećenom simfonijama Petra Čajkovskog, danas stižemo do njegovog prvog velikog, značajnog dela u ovom žanru - Četvrte simfonije. Urednica i voditeljka je Gorica Pilipović.

„To je sećanje na ono vreme kad je, posle duševne bolesti koja je dugo sazrevala, posle niza nepodnošljivih muka, tuga i očajanja, koji su me gotovo doveli do ludila i smrti - odjednom blesnula zora preporoda i sreće", pisao je Čajkovski. Značaj Četvrte simfonije nije samo u tome što je ona iskrena autorova ispovest, već zato što je taj lični autobiografski smisao uzdignut na nivo opšteg filozofskog stava. Prema rečima samog Čajkovskog, koji priznaje da i ova simfonija ima vanmuzički program opšteg tipa, njen osnovni značenjski motiv je sudbina, fatum. Tragična antiteza čovek - sudbina, koju je Čajkovski ovde realizovao, svodi se, u suštini, na problem uzajamnog odnosa između ličnosti i sredine koja je okružuje.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori emisija Kako slušati muziku. [ detaljnije ]