Znakovi

"Ženske priče" Salon Muzeja savremene umetnosti

U autorskom projektu "Ženske priče", predstavljenom u Salonu Muzeja savremene umetnosti, muzejska savetnica Mišela Blanuša bavi se ispitivanjem odnosa mladih umetnica prema sopstvenom položaju u društvu, i kao žena i kao umetnica. Neopterećene istorijom feminističkog aktivizma, društveno-političkih borbi za veća prava i rodnu ravnopravnost, mlade autorke susreću se sa nekim ličnim borbama i preispitivanjima svog identiteta. Gorana Bačevac, Svetlana Bulatović, Sanja Ćopić, Andrea Dramićanin, Jelena Pantelić, Nadežda Kirćanski i Tijana Radenković, predstavljaju se na ovoj izložbi radovima kojima preispituju poziciju žene iz perspektive žene-umetnice, kroz lične narative-priče, u čijem su fokusu žene kao društveni entiteti.

Takođe, one analiziraju ženu kao alegoriju, kao subjekat i objekat požude i seksualnih fantazija, kroz introspektivni odnos ili produkte savremenog potrošačkog društva spektakla, ali i posledica koje takav društveni sistem nameće mladim ženama kao opšte prihvaćen ideal koji ih često dovodi do autodestrukcije.

Neki radovi na izložbi preispituju i poziciju žena koje se doživljavaju kao subjekti koji slobodno govore u patrijarhalno uređenom društvenom sistemu, u isto vreme postavljajući se u konfliktnu situaciju jer se doživljavaju i kao objekti lične ili društvene kritike. Izabrane umetnice karakteriše poseban senzibilitet za društvo u kojem žive, empatija, apatija, emocionalnost i sklonost ka intimnom ophođenju prema sebi i drugima, što možda i daje posebno obeležje ženskog entiteta. Svaka na specifičan način donosi svoju viziju savremene žene i umetnice razotkrivajući kompleksnost ovih pojmova.

Istovremeno, izložba promoviše i afirmiše mlade umetnice, njihove ideje i poglede na svet i umetnost.

Gost emisije biće Mišela Blanuša, muzejska savetnica MSU.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Naslovna strana: Andrea Dramićanin "O aranžiranju cveća i pornhub pretragama"

broj komentara 0 pošalji komentar