Visine

"Pasija devojčice sa šibicama", Dejvid Leng

Američki kompozitor Dejvid Leng je za „Pasiju devojčice sa šibicama" 2008. godine dobio Pulicerovu nagradu za muziku. Kao osnova je poslužila čuvena Andersenova bajka, koju je Leng hteo da spoji sa sopstvenim viđenjem Bahove „Pasije po Mateju". Oslonio se na mali vokalni ansambl, praćen povremeno setom tihih metalnih udaraljki, koje sviraju pevači. Ono što je autora privuklo ovoj priči, kako sam navodi, „ne leži u zapletu, već u činjenici da užas i lepota neprestano bivaju preplavljeni svojim suprotnostima. Siromaštvo devojčice je uvek stopljeno sa divnim sećanjima koja naviru, sa njenim beskrajnim nadanjem. To je vrsta naivne, dečje ravnoteže između patnje i nade. Andersen ovo priča kao vrstu parabole, povlačeći religijske i moralne veze između patnje siromašne devojčice i patnje Isusa."

U večerašnjim Visinama Lengovu „Pasiju devojčice sa šibicama" slušaćemo u interpretaciji ansambala Theatre of voices i Ars Nova Copenhagen, pod upravom Pola Hilijera.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica.

Na kraju programa,  u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]