Pamtivek

Tršćanska kriza

Jugoslovenska armija, pred sam kraj rata, oslobodila je Trst i držala kontrolu nad gradom sve do 12. juna 1945. godine. Taj je period u istoriji poznat je kao "Četrdeset dana Trsta". To je bio okidač kojim je počela takozvana Tršćanska kriza.

Slobodna teritorija Trsta se satojala od: grada Trsta i obalnog pojasa koji se danas nalazi u Italiji (zona A) i dela istarskog poluostrva (zona B). Slobodna zona prestala je da postoji 1954. godine, potpisivanjem Londonskog sporazuma. Zona A je tada priključena Italiji, a zona B Jugoslaviji.

U današnjoj emisiji slušamo dokumentarni zapis iz 1949. godine i obraćanje Josipa Broza Tita povodom međunarodnih pritisaka da se Trst vrati Italiji.

Izbor iz tonskog arhiva: Snežana Bićanin

broj komentara 0 pošalji komentar
Pamtivek Pamtivek

Autor:
Snežana Bićanin

Emisija koja će pokušati da afirmiše bogatstvo Zvučnog arhiva Radio Beograda, u kome se čuvaju zanimljivi, ekskluzivni snimci stvarani tokom celog jednog veka, koliko traje istorija našeg radija. To bogatstvo protokom vremena sve više dobija na vrednosti. U njemu se nalaze zvučni zapisi važnih istorijskih događaja, razgovori sa najvažnijim ličnostima dvadesetog veka, stihovi u interpretaciji najčuvenijih pesnika. Emisija „Pamtivek“ pokušaće da upozna slušaoce Radio Beograda 2 sa nekim od tih retkih snimaka. [ detaljnije ]