Kontrapunkt

U emisiji govorimo o vremeplovu u obliku knjige Koste N. Hristića "Zapisi starog Beograđanina".

Kostu N. Hristića, Simo C. Ćirković u knjizi "Beogradske senke - Portret beogradskog čoveka", opisuje  kao sina  Nikole Hristića, ministra unutrašnjih poslova, predsednika vlade kneza Mihajla Obrenovića, izuzetnog pisca - hroničara izgubljenog doba nekadašnje Srbije i diplomatu. U knjizi S. Ćirkovića, Kosta Hristić je opisan na veoma uzbudljiv način  u poglavlju "Nikada bez štapa i kaduceja nije": Roša, Pašon, Šonda, Panđel - nekadašnji veliki beogradski bogataši i  mnogi veoma značajni istorisjki podaci, bez   spisateljskog dara Koste Hristića, bili bi obrisani vremenom.

U Kontrapunktu govorimo o odnosima oca Koste N. Hristića, Nikole, sa  knezom Mihajlom Obrenovićem, o kneževom životu, karakteru, velikoj srčanosti pri oslobađanju od Turaka, kao i o njegovom sinu Vilhelmu, kasnije pokrštenim pravoslavnom verom i nazvanim Velimirom Todorovićem, kao i njegovim bratu od strica - Milanu Obrenoviću, koji će postati prvi kralj Srbije. 

U emisiji ćemo opisati i kobni događaj kada je "Vladalac omrknuo a neosvanuo", kako pripoveda pisac o tragičnom  atentatu na Mihajla Obrenovića, u Košutnjaku 29. maja 1868. godine.

O knjizi Koste N. Hristića  "Zapisi starog Beograđanina", za Kontrapunkt govori jedan od najboljih poznavalaca duhovne, spiritualne i arhitektonske istorije Beograda, magistar zidne kermike i mozaika, pesnik i istraživač Predrag Peđa Todorović.

Autor emisije je Biljana Đorović.

broj komentara 0 pošalji komentar