Ratari i voćari u Srbiji čekaju sneg

Ratari i voćari u Srbiji i dalje čekaju sneg koji njihove parcele može da zaštiti od mraza, ali i da im obezbedi preko potrebnu vlagu. Niske temeprature vazduha usporile su bokorenje pšenice koja je u januar ušla u relativno dobroj kondiciji.

Suvo i hladno vreme u voćnjake je izmamilo glodare i divljač. Miševi i voluharice zaštitu od hladnoće traže u opalom lišću i granama koje su na tlu ostale posle rezidbe zasada, pa je čišćenje tog otpada najbolji način da ih se rešite bez hemikalija. Pitali smo stručnjake i kako zaštititi mlada stabla čije delove u nedostatku drugih mogućnosti za ishranu koriste zečevi i srne.

U Srbiji se pripremaju godišnji javni pozivi za dodelu podsticaja za ulaganja u seoski turizam, domaću radinost i stare zanate preko nacionalnih mera podrške i preko IPARD fondova Evropske unije. Cilj je da se gazdinstvima omogući da obezbede dodatne prihode u oblastima takozvanih nepoljoprivrednih aktivnosti.

Uz ostale teme iz oblasti poljoprivrede u emisiji Vas čeka i tradicionalna narodna muzika iz svih delova Srbije.

Urednik i voditelj Ivan Jovanović

Radio Beograd 1, nedelja 8.05

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]