Nedeljom za selo

Na beogradskom sajmu u toku je 14. Sajam etno hrane i pića, regionalna smotra prehrambenih proizvoda, pripremljenih po tradicionalnim recepturama, na tradicionalan način. Predstavlja se više od 400 izlagača sa oko 3 hiljade proizvoda autentičnog ukusa i mirisa.

U Srbiji je pod vinogradima 22 hiljade hektara, ali je samo 7 hiljada aktivno i upisano u vinogradarski registar. Da bi se taj sektor poljoprivrede razvio, država priprema strategiju vinarstva i vinogradarstva za narednih deset godina. Vinari kažu da je naša zemlja idealna za vinogradarstvo i da će ulaganje u proizvodnju grožđa i vina doprineti i razvoju turizma.

Kraj novembra tradicionalno je rezervisan za svinjokolje. Stručnjaci podsećaju da je, zbog mogućnosti pojave trihineloze, obavezan pregled mesa pre upotrebe.

U Kolubarskom okrugu skoro 70 odsto poljoprivrednog zemljišta , zbog povećane kiselosti, slabije je plodnosti. Grad Valjevo i opština Lajkovac obezbedili su poljoprivrednicima određene količine kreča koji će oni, prema savetima stručnjaka, tokom osnovne pripreme zemljišta zaorati sa stajskim đubrivom kako bi smanjili kiselost.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i Brašu, alasa sa Dunava, koji je prvog smuđa od sedam kilograma ulovio sa samo šest godina. Tada je odlučio da nastavi porodičnu tradiciju i da veći deo života provede u čamcu.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]