Doživeti stotu

Milanka Stamenković (92) iz Lomnice kod Kruševca starost provodi bezbrižno u zajednici sa sinom, snahom i unucima. I dalje radi u bašti, sakuplja biljke, kosi travu i sluša vesti na Radio Beogradu. Kaže da nema recepta za dugovečnost, ali veruje da je umerenost dobar saveznik zdravom životu.

O aktivnom starenju i posle penzionisanja govoriće doktorka Miroslava Miljković, lekar u penziji iz Niša. Beli mantil u Domu zdravlja u Merošini,  zamenila  je pisanjem proze i poezije, gajenjem cveća i učenjem stranih jezika. Prošle godine bila je jedan od laureata na literarnom konkursu "Draganova nagrada" za putopisnu priču "Slike sa Vlasine".

A radio-talasima ćemo  stići i u Južni Banat, u Kovin. Članovi Udruženja penzionera iz ovog grada vreme provode kreativno i učestvuju na brojnim sportskim manifestacijama širom Srbije. Početkom jeseni smo ih sreli na Olimpijadi trećeg doba u Vrnjačkoj Banji i razmenili zrnca mudrosti o lepoti trećeg doba.

Rubriku za kulturu rezervisali smo za Monografiju o 70 godina Jugoslovenske kinoteke. U godini jubileja, Monografija na 260 strana je drugačija  od ostalih, jer pretežno kroz vizuelne sadržaje prikazuje najvažnije događaje iz istorije i delatnosti naše Kinoteke.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Marina Stojadinović i Milanka Stamenković

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već devetnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]