Novosti dana

Zdravstveno stanje predsednika Aleksandra Vučića je stabilno, ali je iz predostrožnosti i dalje na Vojno - medicinskoj akademiji, rekla je predsednikova savetnica Suzana Vasiljević. Predsednik Vučić primljen je juče kasno po podne na VMA zbog kardiovaskularnih problema, saopštio je prethodno Generalni sekretarijat predsednika Republike Srbije.

Obeležava se Međunarodni dan tolerancije. Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila da su u Srbiji najčešće diskriminisane osobe sa invaliditetom, žene, deca i starije osobe. Podsetila je da se ove godine obeležava 30 godina od stupanja na snagu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, i da je otvoren veliki broj tema, među kojima i vršnjačko nasilje. Paunovićeva ističe da tolerancija nije samo moralna, već i pravna obaveza i važno je da građani prijave nasilje institucijama kako bi se pravovremeno reagovalo.

U Slavoniji u Kućancima u Osječko-baranjskoj županiji - rodnom selu patrijarha Pavla, osveštana je obnovljena Crkva Svetih apostola Petra i Pavla. To je crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten, a datira iz sredine 18-og veka. Obnovljena je iz temelja, pošto je u potpunosti uništena u sukobima 90-ih. Patrijarh Irinej je u svojoj besedi rekao da je ovo veliki dan ne samo za Slavoniju nego za mnogobrojne narode ovoga kraja. Osim patrijarha Irineja, svečanosti je prisustvovalo 12 vladika, među kojima i vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije. Takođe, U Kućancima su danas bili predstavnici katoličke crkve među kojima i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, kao i predstavnici Hrvatske i Srbije.

U Boliviji je u sukobu pristalica bivšeg predsednika Eva Moralesa i policije u regionu Kočabamba ubijeno petoro ljudi, a najmanja 30 je povređeno. Moralesove pristalice protive se samoproglašenoj predsednici Đanin Anjez i traže povratak Moralesa u zemlju. Ombudsman traži da se ispita da li je policija prekoračila ovlašćenja. Privremena vlada Bolivije zatražila je od venecuelanskih i kubanskih zvaničnika da napuste zemlju, uključujući i kubanske lekare, optužujući ih da podstiču nemire.

Urednici emisije: Nataša Raketić i Slobodan Petrović

Producent: Svetlana Stevanović

Urednik vesti: Nenad Selaković

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]