Noćni program - Iza violinskog ključa

U večerašnjem izdanju emisije „Iza violinskog ključa” muzikom vas vodimo u svevremenu priču o Romeu i Juliji. Koncert sastavljen iz numera kompozitora različitih epoha i muzičkih žanrova, izvodi Radio orkestar iz Kelna uz dirigenta Vejna Maršala. Priča o nesrećnim ljubavnicma iz Verone inspirisala je Šarla Gunoa, Sergeja Prokofjeva, Riharda Štrausa, ali i Eltona Džona, Nina Rotu, Hitoši Sakimota, i to za balete, opere, video igrice, crtane filmove... Ovaj koncert Radio Beograd dobio je posredstvom EBU-a, čiji je član.

U nastavku noćnog programa, slušaćemo muziku za balet „Žizela" Adolfa Adama. Uvreženo je mišljenje da muzika za balete, pozorišne predstave, filmove nije radiofonična zbog svoje nezobilazne vizuelne komponente. Da li je baš tako? I zato, uživajte u muzici za balet „Žizela", koji je nastao u prvoj polovini 19. veka.

Poslednjih pola sata noćnog programa, rezervisani su za Šopenova Nokturna, u skladu sa karakterom ovih klavirskih kompozicija, ali i terminom emitovanja.

Urednik i voditelj Nikoleta Dojčinović

broj komentara 0 pošalji komentar
Noćni program Noćni program

Autor:
Grupa autora

Svake noći, od ponoći do četiri ujutru, sa slušaocima će biti voditelji i gosti u studiju, a iz noći u noć razlikovaće se i koncept programa, tako da će slušaoci moći da izaberu noć koja najviše odgovara njihovom ukusu, bilo da žele da slušaju operu ili ih interesuje tehnologija. [ detaljnije ]