Romano Them

Topovske šupe je naziv prvog koncentracionog logora za Jevreje i Rome u Beogradu koji je postojao tokom Drugog svetskog rata i nalazio se na Autokomandi. Tokom nekoliko meseci rada u ovom logoru je stradalo više od 7 hiljada ljudi, mahom Jevreja iz Banata i Roma iz Beograda.

Zemljište i jedna od zgrada na koja se nalazi na prostoru nekadašnjeg logora sada je u vlasništvu privatne kompanije i najavljeno je rušenje i izgradnja velikog poslovnog objekta. Kada će se to desiti ili da li će se uopšte desiti, ostaje da vidimo. Međutim, brojne organizacije i pojedinci organizovano rade na tome da se prostor nekadašnjeg logora Topovske šupe pretvori u memorijalni centar i na ovaj način sačuva od zaborava stradanje hiljade ljudi tokom nacističke okupacije Beograda. U nedeljnom izdanju govorimo o Inicijativi za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe koju je pokrenuo Centar za primenjenu istoriju.

Emisiju vode Gordana Nešović i Una Beriša.

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]