Doživeti stotu

Država i civilni sektor su saglasni da bez međugeneracijske solidarnosti nema blagostanja u zemlji u kojoj raste procenat starije populacije. To je i deo devetomesečnog Projekta Centra za podršku i inkluziju „Help net“ „Unapređenje međugeneracijskog dijaloga“ koji je sproveden u deset gradova Srbije.

Solidarnost, međutim, uključuje i veću brigu o starima i u kući, i u institucijama. O međugeneracijskoj solidarnosti i ulozi  formalnih i neformalnih negovatelja razgovaramo sa Gordanom Milovanović iz Centra za podršku i inkluziju „Help net".

A kada nema formalnih i neformalnih negovatelja u kući, odlazak u dom za stare može da bude dobro rešenje ljudima u poznijim godinama. Zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu korisnici mogu da dobiju smeštaj  i u privatnim ustanovama za stare, pod istim uslovima kao i u državnim. O prednostima i kvalitetu života u domu za stare govori socijlna radnica Zorica Gečević iz privatne ustanove za smeštaj starijih lica u Kučevu.

Radio-talasima ćemo „zaploviti" i do Severne Makedonije.  Aleksandar Milivojević će u razgovoru sa  Vanetom Talevim pokušati da otkrije tajnu izrade Ohridskog bisera. Saznaćemo po kojoj se boji prepoznaje i kako se razlikuje od falsifikata.

U rubrici za kulturu predstavljamo roman Harija Slipičevića „Ključ besmrtnosti" u kojem autor traga kroz misteriozni svet najčuvanije tajne u istoriji.  Opisuje besmrtnost kao sveti gral za kojim ljudi oduvek čeznu i spremni su da učine sve, da bi ga se dokopali.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Konferencija o međugeneracijskom dijalogu u Crvenom krstu Srbije (Foto/M. Stojadinović) 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već devetnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]