Novosti dana

Beograd proslavlja 75. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija grada. Polaganjem venaca na centralno obeležje, spomenik na Avali i defileom, obležava se dan oslobođenja.

Poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji potvrdila je da su odnosi poverenja između dve zemlje na najvišem nivou, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. U intervjuu za televiziju Prva rekao je da je juče potpisano više važnih sporazuma, među kojima i sporazum da gradimo prugu do Crne Gore.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić kaže da nije optimista kada su u pitanju razgovori o rešenju tog pitanja, ali dodaje da smo uspeli da vratimo kosovsko pitanje na velika vrata, kada je to za mnoge bilo završeno. Napominje da nam Sjedinjene Države i Evropa nikada nisu nudile razgraničenje ili podelu, jer oni vide Kosovo kao celovito i nezavisno od Srbije.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson poslao je u Brisel zahtev Evropskoj uniji da se odloži Bregzit, ali je to pismo bez potpisa pošto on ne odobrava to odlaganje. To je potvrdio i predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk. Prethodno su poslanici Donjeg doma parlamenta usvojili amandman kojim se zahteva odlaganje glasanja o, pre tri dana dogovorenom Sporazumu o Bregzitu, dok se ne usvoji poseban zakon o tom sporazumu. Ministar u vladi Majkl Gov kaže da Evropska unija čeka naredne korake britanskog parlamenta koji bi mogao, kako on tvrdi, da potrebni zakon o sporazumu usvoji do kraja meseca.

Počeo je 64. Međunarodni sajam knjiga. Zemlja počasni gost je Egipat. Učestvuje pet stotina izdavača, od kojih njih 60 dolazi iz inostranstva. Kapije Beogradskog sajma otvorene su za posetioce od 10 sati, dok će manifestaciju svečano otvoriti Milovan Vitezović u 18 časova. Sajam koji traje do 27. oktobra održava se pod sloganom "Pismo jednako glava".

 

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]