Doživeti stotu

Savez penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionera još jednom su zatražili da se vrati novac uzet smanjenjem penzija 2014. godine. Zahtevaju i bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu najstarijim žiteljima u našoj zemlji. A na nedavnoj Devetoj regionalnoj konferenciji sindikata penzionera potpisali su i Deklaraciju o saradnji sa kolegama iz Italije. O zahtevima i planovima srpskih i italijanskih penzionera biće reči u prvim minutima emisije.

Služba kućne nege Centra za socijalni rad u Staroj Pazovi brine o 80 starijih osoba u gradu i selu. Njihovih 20 gerontodomaćica,  po pozivu, stiže u mnoge kuće starijih žitelja. Ova usluga je dragocena ljudima u poznijim godinama i zahtevi za njom  su sve veći. O prednostima  pomoći u kući u odnosu na odlazak u dom govoriće, rukovodilac  Službe kućne nege Centra za socijalni rad u Staroj Pazovi, Mirjana Sokolović.

A stariji i osobe sa invaliditetom u Staroj Pazovi  imaju veliku podršku  od  Udruženja "Feniks". Već četvrt veka se okupljaju kroz  književno i umetničko stvaralaštvo. Jedna od osnivača  i predsednica udruženja Jelica Despot, iako dane provodi u kolicima, veoma je aktivna i tvrdi da život uvek ima smisla.

Minute za zdravlje smo rezervisali za hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Reč je o oboljenju koje karakteriše hronična upala disajnih puteva  i u 90 odsto slučajeva pogađa pušače. Kako se bolest  dijagnostikuje, a kako se  leči,  saznaćemo više od prof. dr Ivana Kopitovića iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine.  

A da za  umetnost nikad nije kasno, potvrdiće bivši mašinovođa,  slikar  Zoran Milošević iz Batočine. Sreli smo ga na Likovnoj koloniji 12. Olimpijade trećeg doba u Vrnjačkoj Banji gde je ikonopisao lik arhiđakona Stefana.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Mirjana Sokolović i Milorad Bata Milovanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već devetnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]