Moja knjiga

Jovica Krtinić, novinar i bibliotekar, govori o tome zašto voli zbirku pesama Milutina Bojića. Jedan od najdarovitijih pisaca srpske književnosti, Milutin Bojić, ostavio je iza sebe obimno i značajno delo, iako je živeo svega 25 godina. Za života je objavio dve knjige stihova (1914, 1917), poemu ''Kain'' (1915), dramu ''Kraljeva jesen'', izvedenu u Narodnom pozorištu (1913), i velik broj književnih i pozorišnih prikaza. U rukopisu je ostavio šest drama, kao i fragmente velike poeme o stradanju srpskog naroda '' Večna straža''.

Već u prvim pesmama Milutin Bojić (1892-1917) se ispoljio kao pesnik životne radosti, čulne strasti i volje. U čitavom nizu pesama on skoro zagrcnutim glasom peva o opojnosti života i čulnih uživanja. I tamo gde ga je potaklo nezadovoljstvo svetom, njegove reči ne izražavaju očajanje i beznađe nego potrebu za delom, za samopotvrđivanjem i traženjem izlaza. Njegova ratna zbirka ''Pesme bola i ponosa'' ispunjena je melanholičnim razmišljanjima o našoj istorijskoj tragici i gordom uverenošću u veličinu i nepobedivost naroda. U najpoznatijoj pesmi iz te zbirke, ''Plava grobnica'', nacionalna apoteoza, svečana i retorična, stapa se s lirskom vizijom mira plavih morskih dubina.

Jovica Krtinić je novinar i bibliotekar, direktor biblioteke ''Milutin Bojić'' u Beogradu, predsednik Društva srpskih rodoslovaca ''Poreklo'', i urednik sajta ''Poreklo''. Čućemo kako se naš sagovornik sreo sa poezijom Milutina Bojića, kako ju je doživeo u tom prvom susretu, i šta mu ona u životu znači. Budući da se Jovica Krtinić bavi i rodoslovljem, čućemo zanimljive podatke vezane za poreklo Milutina Bojića.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]