Večeras zajedno

Večeras ćemo posetiti američku saveznu državu Pensilvaniju gde je proteklog vikenda održana svečana akademija povodom sedam decenija postojanja Matice iseljenika Srbije i deset godina uspešnog rada Književne radionice „Kordun“. Naši sagovornici biće: Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika Srbije i Srba u regionu, Ilija Šaula, osnivač Književne radionice „Kordun“ i Obrad Kesić, šef predstavništva Republike Srpske u SAD.

O crkvi Svete Petke u Šidskim Banovcima, staroj 200 godina, već smo govorili prošle godine kada su počeli radovi na obnovi crkve i fresaka i ikonopisa u hramu. Veliki posao je priveden kraju. Osvećena je novoobnovljena crkva i proslavljeno 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Čin osvećenja predvodio je episkop sremski Vasilije.

Parohije Šidski Banovci, Tovarnik i Ilok, podsetimo, jedine su crkvene opštine Sremske eparhije, sa sedištem u Sremskim Karlovcima, koje se teritorijalno nalaze u Hrvatskoj.

Priču iz Šidskih Banovaca šalje naša dugogodišnja saradnica Zorica Zec.


Autor emisije je Igor Obračević.

Muzički urednik: Ilija Pavlović

veceras.zajedno @rts.rs

Naslovna fotografija: Sa svečanosti u Pensilvaniji  

broj komentara 0 pošalji komentar
Večeras zajedno Večeras zajedno

Autor:
Voditelji i urednici emisije: Dragana Živojnović, Dubravka Marković, Zorana Bokan i Igor Obračević. Urednica redakcije: Gordana Gligorić-Gagović

Emisija magazinskog tipa koja se emituje svakog radnog dana od 21-22 časa. Nastala je 08. maja 1970. godine s namerom da održava kontakt s našim ljudima koji, kako se navodi i u špici emisije, „žive i rade daleko od rodnog kraja“. Danas je emisija, osim dijaspore, okrenuta i Srbima u regionu. [ detaljnije ]