Srpski na srpskom

Pre nekoliko godina jedan popularni kulinarski sajt objavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta. Prema mišljenju urednika tog sajta, Srbiju najbolje predstavljaju vanilice, a recept jedne naše sugrađanke, proglašen je za najbolji na svetu u kategoriji “vaš najbolji praznični kolač”.

Svi moji ukućani radovali su se ovoj vesti jer mnogo volimo vanilice, koje smo oduvek zvali grancle i niko se od naših gostiju nije bunio kad ih iznesemo za desert. Niko osim tetka Savke, koja leti, čim stigne iz Beča, dođe kod nas na ručak. Tamo preko godine radi kao družbenica kućnim ljubimcima, i umesto da nam priča kako se živi u belom svetu, ona svaki put drži predavanje o vanilicama tj. o našim granclama. Prvo pita:

- Jesi stavljala orahe? Kažem:

- Nisam, skupi orasi ko đavo, a po receptu moje prababe Perside... ne stignem ni da kažem kakav je recept, a ona će:

- Onda to nisu grancle nego vanilice. U grancle idu orasi, imaju rupu     kao venčić i, ako ćemo po bečki, to su krancle. Dezert nad dezertima!

Glumica Jadranka Selec.

Urednik i voditelj Mirjana Blažić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Srpski na srpskom Srpski na srpskom

Autor:
Mirjana Blažić

Svaka greška u jeziku ima svoju priču. Ko nađe grešku, valjaće mu i objašnjenje, ko ne nađe, neka sluša priču, naći će se greška sama. [ detaljnije ]