Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Francisku, da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. Ocenio je da Srbija i Sveta stolica imaju podudarne stavove o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava. S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa u pokrajini, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. On je poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje odživog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisala je u Beogradu sa predstavnicima Evropske investicione banke ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Niš-Merdare. Ugovor je vredan 140 miliona evra, od čega je 40 miliona evra poklon za izgradnju prve deonice od Niša do Pločnika. Početak gradnje očekuje se naredne godine, a u prethodnom periodu je urađena projektno tehnička dokumentacija.

Planovi vlade Velike Britanije da napusti Evropsku uniju bez dogovora mogu izazvati velike poremećaje prelaska preko Lamanša, što bi uticalo na snabdevanje lekovima i hranom. U dokumentu britanske vlade "Operacija Jelouhamer" navodi se i da su mogući protesti i kontraprotesti, koji bi mogli da prerastu u nerede. Ministar zadužen za koordinaciju priprema Bregzita bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne izražava trenutni nivo pripremljenosti.

Pored svih prepreka i problema na administrativnom prelazu Jarinje, koncert karavana "Najlepše narodne pesme", ujedno i koncert kojim se obeležava 95 godina postojanja Radio Beograda biće održan večeras u Kosovskoj Mitrovici. Uz narodni orkestar RTS-a nastupiće brojni poznati pevači. Prenos koncerta je od 21 čas na Prvom programu Radio Beograda, a možete ga pratiti od 22 časa i na Prvom programu naše televizije.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović.

Urednik vesti: Irena Jelovac.

broj komentara 0 pošalji komentar