Vreme sporta i razonode

Ova divna deca sa naslovne strane najave, koja pohađaju škole fudbala u Beogradu i širom Srbije istinski su heroji sedmice koja ističe. Ona su bila taj, toliko neophodni, "dvanaesti igrač" fudbalerima Partizana u prvom baraž meču sa norveškim Moldeom. Ta divna graja, ta lepota i radost mladosti, nisu radovala samo crno-bele na terenu, nego i sve nas kraj malih ekrana, to je nešto divno, nešto prelepo, neka fina budućnost Srbije. O utakmici Parizan- Molde, ali i duelu Jang Bojsa i Crvene zvezde, razgovaraćemo iz jednog drugog ugla sa Dejanom Nedićem, dugogodišnjim UEFA arbitrom, on će nas uputiti i u sva nova pravila Evropske fudbalske federacije, kako bismo ubuduće sa sigurnošću gledali dešavanja na terenu i sporne situacije, bez razmišljanja o "teoriji zavere", kako često umemo kada našim omiljenim klubovima ne ide onako kako želimo.

Naredne subote počinje osamnaesto po redu Svetsko prvenstvo u košarci. Kao i kada su igrale dame, svi smo jedna duša i jedno telo, želimo da Srbija uradi što više, da naši predstavnici dokažu još jednom zašto nas nazivaju zemljom košarke. Zoran Kovačić Čivija jedan je od košarkaških poslenika kome kapu dole skidaju svi koji iole prate ovaj sport. Istina, više je vezan za žensku košarku, ali to što je učinio za nju- nezabeleženo je čak i u svetskim okvirima. Nestvarnih pola veka, i još godinu više, nezamislivo je bez njega u sportu pod obručima. Od glavnog trenera, sportskog direktora, mentora, savetnika, ma jednostavno- sve uloge je prošao i još uvek prolazi u našem basketu. Idealna prilika da malo proćaskamo o aktuelnom trenutku košarke u Srbiji, osvrnemo se na čudesne rezultate i na stotine trofeja koje je popularni Čivija osvojio sa svojim pulenkama, dabome i najavimo predstojeći šampionat planete u Kini. Od ovakvog čoveka i sportskog radnika, samo se fine i pametne stvari mogu čuti, zato se radujemo današnjem druženju pred mikrofonima Radio Beograda 1. 

Gusle su nas održale, njima hvala- kaže ona stara narodna, koju želimo da potvrdimo još jednom, ovog popodneva, uz finu priču o Društvu guslara Serdar Janko Vukotić, koje ima besplatnu školu, pohađa je stotinak ljudi između 7 i 77 godina. Narodni guslar, učitelj u ovoj školi, Goran Grba, sa preko tri decenije staža kada je ovaj instrument u pitanju, svoje znanje prenosi raznim generacijama, onima koji su u guslama prepoznali patriotizam, čuvanje istorijskih događaja, lepotu muzičkog izražavanja. Goran sve njih podučava, koja je najispravnija poza leđa, ruku i nogu dok se gusla, čime se premazuje gudalo, koliko glasno i brzo se izgovaraju reči pesama.

Uz Grbu, sa nama će danas biti i Jelena Joković, master etnomuzikologije, doktorand i istraživač-pripravnik na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Učila je sviranje violine i klavira u nižoj i srednjoj muzičkoj školi, a u studentskim danima je svirala i frulu.

Odbojkašice Srbije s uspehom su započele učešće na Evropskom prvenstvu u Turskoj. U toku je Svetsko prvenstvo u kajaku i parakajaku u Segedinu. Selektor fudbalske reprezentacije Ljubiša Tumbaković saopštio je spisak igrača na koje računa za mečeve sa Portugalom i Luksemburgom, u kvalifikacijama za Evropski šampionat. Od 30. avgusta do 1. septembra održavaju se `Ljubičevske konjičke igre`, koje su bile i ostale ponos Braničeva, ove godine odvijaju se 56. put u Požarevcu.

U Topoli se od 31. avgusta do 6. septembra održava pozorišni festival duo drame. U Sremskoj Mitrovici kraj avgusta rezervisan je za manifestaciju `Carski Sirmijum- grad legendi`. `Moravski sabor` dešava se sutra u Trsteniku. Međunarodni novosadski književni festival, u organizaciji Društva književnika Vojvodine, očekuje nas od 26. do 29. avgusta. Najavljujemo i međunarodni festival ekološkog i turističkog filma `Silafest`, koji se održava od 25. do 31. avgusta u Velikom Gradištu. Koncertom Big Benda RTS, pod nazivom „Sav taj džez", započinje obeležavanje velikog jubileja Radio Beograda - 95 godina od početka emitovanja programa- skup zaljubljenika u ovu muzičku kategoriju, kao i u radio kao medij, zakazan je za sutra veče, ispred umetničkog paviljona `Cvijeta Zuzorić` na Kalemegdanu.

Još jedna velika muzička manifestacija očekuje nas u Banatu, `Dani piva` održavaju se od 26. avgusta do 1. septembra u Zrenjaninu. U selu Božetići, u novovaroškoj opštini, i ove godine bira se najbolji sir, na tradicionalnoj `Zlatarskoj sirijadi`. Turistička organizacija Medveđa poziva na još jednu gastronomsku smotru, koja nosi naziv `Pod sač`, dešava se 28. avgusta. `Sabor na panadžur` je 27. i 28. avgusta u selu Jalovik Izvor kod Knjaževca, u povodu Velike Gospojine. Ovaj praznik, prigodnim manifestacijama, biće, pored ostalog, obeležen i u Crepaji kod Kovačice, kao i u Leposaviću, u organizaciji Centra za kulturu `Sava Dečanski`. Centralni događaj za gurmane bez sumnje je `Roštiljijada` u Leskovcu, koja će i ovog leta, počev od 26. septembra, privući na hiljade ljubitelja dobrog zalogaja iz cele zemlje, kao i iz regiona.

U selu Drugovac kraj Smedereva 29. avusta održavaju se `Dani lova i poljoprivrede`. Od danas, u Sremskim Karlovcima, održava se `Čarobni svet šume- Drvoljub`, smotra u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada. Internacionalni festival uličnih svirača `Gradić Fest` biće od 29. do 31, ovog meseca u Novom Sadu. Međunarodni sajam šljiva pred nama je od 30. avgusta u Osečini. Udruženje gljivara `Lisičarka` drugi put organizuje veliku međunarodnu gastro-manifestaciju `Gljive kao hrana i lek`, ovaj događaj upravo se dešava u Sremskoj Mitrovici. Atratktivno zvuči i trka magaraca, koja se sutra, 28. put po redu, dešava u Bačkim Vinogradima.

I ove subote oglasiće se Milijan Stojanić, vitez kulinarstva, novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Pratićemo i druge aktuelnosti iz sveta koji nas okružuje, uključujući informacije iz sporta i kulture, javnog i umetničkog života.

I to nije sve za danas- najavjujemo izložbu umetnika Stojana Milanova, pod nazivom Neformalno, u Maloj galeriji ULUPUDS-a. Ivana Jovanović, direktorka Sportskih igara mladih javlja nam se iz Splita, po završetku ove manifestacije, koja je i ovoga puta ujedinila region u najlepšem mogućem smislu. Lepe vesti stižu iz Mađarske- Strahinja Stefanović je osvajanjem drugog mesta u finalu trke K1 - 200 uz srebrnu medalju osvojio i prvu olimpijsku normu za srpski kajak, jer pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine obezbeđuju prvih pet kajakaša iz finala. Čućemo razgovor sa Stefanovićem ,kao i sa njegovim trenerom Milanom Đenadićem, koji je i sam bio svetski prvak 2005. godine, sa njima je pričala Snežana Pantović. 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

  

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Vreme sporta i razonode Vreme sporta i razonode

Autor:
Željko Stefanović

13. marta 2019. godine, emisija je obeležila 59 godina postojanja, što je svrstava u red najtrajnijih radio programa u našim i evropskim okvirima. Svih tih decenija bila je i ostala mamac za publiku koja prati sport, ali i aktuelnosti iz javnog i kulturnog života. [ detaljnije ]