Novosti dana

Oko 22 hiljade rudara Srbije obeležava svoj dan sećanjem na štrajk 6. avgusta 1903. godine u Senjskom rudniku. Rudarski zahtevi i tada i sada su isti - veća bezbednost i bolji materijalni položaj. Rudnici danas opstaju, uglavnom zahvaljujući državnoj pomoći. U rudniku Resavica, za koji Vlada traži rešenje, kažu da su trenutno kineski investitori zainteresovani za privatizaciju. Među 9 rudnika u sastavu Resavice su i Ibarski rudnici u kojima se u dve jame i na površinskom kopu godišnje iskopa oko 120 hiljada tona kamenog uglja.

Ministri finansija i rada Siniša Mali i Zoran Đorđević održali su konsultacije uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada. Ministar Mali je rekao da je samo u poslednje dve godine minimalna cena rada povećana za 18,6 odsto i da će se povećanje nastaviti. Najavio je uvođenje dodatnih olakšica za privredu, kako bi to povećanje bilo na zdravim osnovama. Ministar Đorđević je istakao da će država nastojati da utvrđena minimalna cena rada bude kompromisno rešenje u pregovorima države, poslodavaca i radnika.

U Hirošimi je obeležena 74 godišnjica američkog napada atomskom bombom u kojem je poginulo 140 hiljada ljudi. Ceremoniji u Memorijalnom parku prisustvovalo je 50 hiljada građana, preživelih i potomaka stradalih, kao i predstavnici 90 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Veliku Britaniju. Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui podsetio je japansku vladu da bi trebalo da se pridruži Sporazumu Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog oružja. Premijer Šinzo Abe je rekao da će Japan raditi kao "medijator između država sa nuklearnim naoružanjem i zemalja koje ga nemaju".

Nesanitarna deponija smeća "Stanjevina", na samom ulazu u Prijepolje uz reku Lim, gori od sinoć. Dim je prekrio deo naselja Zalug i širi se celom Limskom dolinom, a neprijatan miris se oseća i u centru grada. Uzrok požara još nije poznat. Vatrogasci su na terenu , ali je gašenje vatre otežano zbog debljine naslaga koje gore. Najviše je zahvaćen središnji deo deponije duge više od pola kilometra. Nesanitarna deponija "Stanjevina" je decenijama ekološki problem grada na Limu, a gorela je i pre dve godine.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]