Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da u najvećem broju izađu u nedelju na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Pokrajine. Gostujući jutros u Dnevniku RTS-a, upozorio je da ne očekuje da izborni dan protekne mirno. Kaže da prištinske vlasti u ponedeljak nameravaju da uhapse srpske policajce kako bi oslabili odbranu severa Kosmeta i da je o tome obavestio međunarodne institucije.

Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu parlamenta za 27. maj na kojoj će se naći izveštaj o Kosovu i Metohiji. Ona je kazala da će predsednika Srbije pozvati da prisustvuje sednici, učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o Kosovu i Metohiji. "Očekujemo da u debati učestvuju svi poslanici, jer je ovo veoma važna oko koje je potrebno da se u parlamentu povede dijalog i da građani čuju političke stavove o tom pitanju, istakla je Maja Gojković. Debata će biti otvorena, a posle izveštaja, i uskladu sa poslovnikom, ćemo i glasati o njemu", predsednica parlamenta.

Danas počinje izgradnja deonice Koridora 11 "Preljina - Požega". Ta saobraćajnica biće duga 30,9 kilometara, a vrednost radova koje će izvoditi kineska kompanija „Čajna konstrakšn korporejšn" , iznosi 450 miliona evra. Rok za završetak radova je dve i po godine. Uz brži protok putnika i robe i taj deo auto-puta od Beograda ka Južnom Jadranu znatno će doprineti bezbednosti u saobraćaju.

Savet Evrope usvojio je deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji. Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Saveta su velikom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju "pravo da učestvuju" u radu glavnih organa Saveta Evrope "na ravnopravnoj osnovi". Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, uključujući i plaćanje članarine. Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao "ciničnu diplomatiju" da bi se spasao "dugoročni partner".

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]