Romano Them

Narodna poezija kod Roma, čini glavnu sadržinu romske tradicionalne književnosti, koja je uglavnom oralna. Jer, Romi je sve donedavno nisu zapisivali, zbog toga što su uglavnom bili nepismeni.To potvrđuje činjenica da su Romi do skora, kao jedino sredstvo međusobne „pisane“ komunikacije koristili Patrin – List.

Od suštinskog i odlučujućeg značaja je to da li je ta književnost prvobitno nastala u krilu samog naroda ili je nasleđeno kulturno dobro. Jer, istraživanja su potvrdila da je i jedno i drugo mogućno i da se u književnosti mnogih naroda pojavljuju i prepliću oba slučaja.

Kad se kaže narodna književnost, onda se pre svega, misli na usmeno narodno stvaralaštvo ovog naroda koje se prenosili s kolena na koleno. Zbog toga u večerašnjoj emisiji govorimo kako je Bog u romskoj narodnoj poeziji, zastupljen u pesmama kod Roma.

Emisiju pripremili o vode Dragoljub Acković i Una Beriša.
broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]