Romano Them

Dvadesetosmogodišnji Rom ubijen u bugarskom gradu Šumen. Za ubistvo optužen bugarski nacionalista koji je danima pre napada na pripadnike romske zajednice, slao preteće poruke i širio mržnju na društvenim mrežama.

U današnjoj emisiji govorimo o novom budžetu EU koji je nedavno predstavljen. Šta mogu očekivati Romi u Srbiji čija se društvena inkluzija u velikoj meri finansira novcem iz ovog budžeta? Gost Sveta Roma je Mirjana Maksimović iz Delegacije EU u Srbiji.

U nekim delovima Mađarske, čak 80 % dece, koja se oduzimaju od roditelja, su romskog porekla, bez obzira na to što Romi čine samo 20 % populacije u ovoj državi. Ovo su neki od rezultata istraživanja Evropskog centra za prava Roma.

U današnjoj emisiji odgovaramo na pitanje koji budući srednjoškolci imaju pravo na dodatne bodove prilikom upisa u neku od srednjih škola u Srbiji.

Emisiju vode Lutvija Antić i Branko Đurić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]