Direktan prenos – Šumanove nedelje

U petak, 13. septembra, naš ciklus direktnih prenosa u okviru ciklusa "Letnji festivali", završavamo svečanim koncertom iz dvorane Gevandhaus u Lajpcigu, povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Klare Šuman, koji se održava u okviru festivala "Šumanove nedelje". Na programu su dela Betsi Žolas, Klare Šuman i Roberta Šumana.

Klara i Robert Šuman venčali su se u Lajpcigu 12. septembra 1840. godine i to je jedan od razloga zašto baš grad Lajpcig organizuje festival "Šumanove nedelje" u ovom periodu. Ovaj koncert centralno je veče ovogodišnjeg festivala, jer će pored obeležavanja rođendana Klare Šuman, istog dana biti ponovo otvorena rezidencijalna zgrada u ulici Inselštrase u Lajpcigu, gde su Robert i Klara proveli prve četiri godine braka.

U periodu između 1833. i 1835. Klara Šuman, a tada Vik, napisala je svoj prvi klavirski koncert, koji ćemo slušati u tumačenju pijanistkinje Laume Skride i Lajpciškog Gevandhaus orkestra kojim diriguje Andris Nelsons, a ovi umetnici izvešće i Prvu simfoniju Roberta Šumana. Na samom početku koncerta, čućemo nemačku premijeru kompozicije koja takođe ima veze sa Lajpcigom. Biće to delo Letters from Bachville, francusko-američke kompozitorke Betsi Žolas. Naime, Žolasova je bila učenica Darijusa Mijoa i Olivijea Mesijana, a ovo delo posvetila je lajpciškom Gevandhaus orkestru i Simfonijskom orkestru iz Bostona, čiji je šef dirigent upravo Andris Nelson.

Urednice i voditeljke prenosa Ivana Neimarević i Irina Maksimović Šašić.

broj komentara 0 pošalji komentar