Muzika viva

“Ti si svetlo i jutro” Tonua Korvica Čućete snimak premijernog izvođenja vokalne kompozicije “Ti si svetlo i jutro” Tonua Korvica, zabeležen na završnom koncertu u sezoni Estonskog filharmonijskog kamernog hora i Kamernog orkestra iz Talina, održanom 6. juna ove godine u prestonici Estonije.

"Ti si svetlo i jutro" je vokalni ciklus koji se sastoji od osam stavova za hor i gudače i napisan je na osnovu stihova italijanskog pesnika Čezarea Pavezea, koje je odabrala i na engleski prevela pesnikinja Doris Kareva. Između ovih stavova se nalaze slobodni, kraći, interludijumski stavovi.

Teško je okarakterisati Pavezeovu poeziju koja poseduje posebnu suptilnost i senzibilinosti. U stihovima on govori o ljubavi prema prirodi i zemlji, ali su oni takođe ispunjeni žudnjom, tugovanjem, nostalgijom i potragom za lepotom. Pre svega, Korvica je privukao protočni, pulsirajući i tajanstveni kvalitet Pavezeovih pesama, koje je pokušao da prevede u svoj karakteristični lamentozni minimalizam.

Stihovi se pevaju na originalnom italijanskom, osim u drugoj i sedmoj pesmi kada se koristi prepev na engleski jezik.

Tonu Korvic je jedan od najuspešnijih estonskih kompozitora, a od 2001. godine predaje kompoziciju i orkestaraciju na Estonskoj akademiji za muziku i pozorište u Talinu. Njegova muzika nas vodi na hipnotičko putovanje po predelima prirode i drevne folklorne tradicije, zainteresovana za pitanja ljudske duše i nesvesnog. Estonske tradicionalne pesme su izvor inspiracije za sugestivna melodijska rešenja koja kompozitor neguje. U ovom smislu on se uklapa u etos estonske savremene muzike poslednjih decenija XX i prvih decenija XXI veka : duboka osećajnost i okretanje prirodi su izvorišta organske kreativnosti.

Urednica emisije: Ksenija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar