Обрати пажњу!

Птице које не прелете - оранице у Србији пуне пестицида.

Од последица тровања страдало је најмање 2.054 дивљих птица у протеклих 19 година у Србији, указује Војвођански истраживачки-аналитички центар. Стручњаци упозоравају да је толики број отрованих птица алармантан и да су због тога поједине заштићене врсте готово истребљене. Највећи кривац за смрт дивљих и угрожених птица је пестицид фурадан, који је по хемијском називу познат као карбофуран, а чије је коришћење законом забрањено у Србији.
Ако морају њиве да се чувају од штеточина, може ли то да се уради на бољи начин? Ако штетимо птицама, штетимо и себи, причају наши саговорници, орнитолози и заштитари природе. Од 13 часова чућете како можемо да поправимо ситуацију и које су последице некажњавања загађивача земљшта.

У наставку емисије причаћемо о легенди поп музике који је рођен на данашњи датум 1939. године - Нил Седака, чије препознатљиве нумере већ 6 деценија звиждућемо. Предлажемо и културне догађаје које можете посетити ових дана, а најављујемо и Београдске дане инжењера на Машинском факултету. О научним, технолошким достигнућима и вестима из дигиталног света, говоримо у рубрици „Шта каже мрежа”.

Водитељ: Ружица Врховац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Аутор:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]