Обрати пажњу!

Некад је било младост-лудост, а данас - младост-нужност.

Ејџизам (од eнгл. кованице ageism - „годинизам”), или „терор младости” је дискриминација особа на основу старости. Нераскидиво је повезан са негативним и стереотипним понашањем према старењу и старијем становништву. Старији теже налазе посао, а ни у индустрији забаве за њих нема много места. Ту су стереотипне улоге, а у рекламама су старији пожељни само ако хвале производ за болове у леђима, лепак за протезе или неке таблете за простату или доба менопаузе. Где се изгубила она „старији - мудрији” и зашто је младост постала императив? Зашто се о женана после 45-50. године живота прича погрдније него о мушкарцима? Чега се толико плашимо код старости па је склањамо на маргину, причају естетски хирурзи др Снежана Милетић и др Аница Јевремовић, архитекта Јелена Поповић, а о томе смо причали и са суграђанима и личностима јавног живота, свих доба, као и са онима који осмишљавају активности за старије грађане. 

У наставку емисије још неколико тема. На данашњи датум 1942. године рођен је Брајан Џонс, оригинални вођа и оснивач бенда „Ролингстонс”. Овом ексцентричном мултиинструменталисти и члану „Клуба 27” посвећујемо рубрику „Временска капсула”. Предлажемо и културне догађаје које можете посетити до краја дана и сутра, а више детаља слушаћете и о Сајму наутике, лова и риболова. О научним, технолошким достигнућима и вестима из дигиталног света, говоримо у рубрици „Шта каже мрежа”.


Водитељ: Бранислав Трајковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Аутор:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]