Широм затворених очију

Како разговарате и водите расправу?

О томе како разговарамо готово да и не размишљамо. То је нешто природно и спада у оне гестове и радње које сматрамо урођеним. Међутим, бројни велики људи, писци, филозофи, научници су врло детаљно говорили о умећу говора. Инспирисани тиме, запитаћемо се шта је карактеристично за разговор, какве технике користимо несвесно, а шта можемо користити свесно.
О томе је Шопенхауер развио једну малу науку. Како да увек останете у праву, без обзира да ли је у вашој природи да побеђујете или не? Који су типични трикови у аргументацији које људи масовно користе и како да их предвидите? Како да у једном спору или полемици увек звучите као неко ко уме да води расправу, а да при том не долази до свађе или трајних, нерешивих спорова?
Иако све ове теме делују провокативно, и чини се да су алузија на нешто што има везе са подметањем и предумишљајем, можда је најважније што можемо да научимо од неких сјајних мислилаца: на који начин су разговор и расправа уопште повезани са људском природом и можемо ли другачије на њих да гледамо.
Очекујемо вас на друштвеним мрежама, пишите на путем смс-сервиса на 0640202200.

Са вама је Петар Протић.    

број коментара 0 Пошаљи коментар