Визија

У Народном музеју Топлице у Прокупљу је отворена изложба „Плочник 90 година трагања”, ауторке Јулке Кузмановић, са циљем да посетиоцима представи део резултата вишедеценијских археолошких истраживања.

Централно место поставке заузимају најатрактивнији и највреднији артефакти са локалитета Плочник, као дела велике винчанске културе која је стара око пет до осам хиљада година. Изложба указује да је винчанска култура била колевка онога из чега су касније настали Европа и њена култура, а потом и цивилизација.

Сам музеј Топлице је значајан за културну сцену Прокупља и околине о чему говори Дарко Зарић, директор.

Разговор је водила Јована Зец.

У најчувенијем античком театру, у Епидаурусу, вечерас ће премијерно бити одиграна Аристофанова комедија „Плуто”, у режији нашег Никите Миливојевића. И други члан екипе, глумац Хаџи Ненад Маричић, долази из Београда, па ће се са ове, за Грке свете позорнице, старе 2500 година, први пут зачути и српски језик.

Представа о неправедном Богу новца и богатства, настала је у копродукцији београдског Народног позоришта и Националног театра Грчке из Атине, рађена специјално за значајни Атински фестивал. Током лета ће обилазити Грчку, да би у септембру дошла у Београд. Из Народног позоришта у овом пројекту учествују и костимографкиња Марина Меденица и продуцент Вук Милетић, а костими су урађени у радионицама Народног позоришта.

Неколико сати пред премијеру, за Визију о представи говоре Никита Миливојевић и Хаџи Ненад Маричић. Са њима разговара и кроз емисију води Александра Гловацки.

број коментара 0 пошаљи коментар
Визија Визија

Аутор:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]