Визија

Лепенски вир као културно-историјска атракција

Новинарка Двестадвојке Соња Тодоровић Шегрт доноси репортажу са врло атрактивне локације овог лета - Лепенског Вира.

За ово налазиште, које је седиште једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије, влада велико интересовање. Лепенски Вир је увелико на мапи Европе као незаобилазна археолошка тачка, посебно због тога што је реч о најстаријем насељу у овом делу старог континента.

Међутим, иако су током ископавања научници открили чак седам насеља и 136 објеката, многи локалитети су остали потопљени изградњом Ђердапске клисуре. Због тога се претпоставља да је културно-историјски потенцијал места и много већи од размера које има данас. То је управо тема која је поново актуелна и око које се покрећу бројне дискусије о чему смо разговарали са директором локалитета „Лепенски вир” Владимиром Нојковићем. А, такође смо отворили причу о несвакидашњим склуптурама које су постале препознатљив знак Лепенског Вира широм света и представљају најстарију уметност те врсте у Европи.

Кроз емисију води Петар Протић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Визија Визија

Аутор:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]