Широм затворених очију

Мотоцикли као начин живота

Мотоцикли су и данас инспирација и за њих се везује специфичан начин живота, а веспа је много више од превозног средства.

Данас нема земље у којој не постоје локални или међународни веспа скупови, и људи који возе веспе доживљавају једни друге као чланове породице. Међутим, прича о веспи превазилази уобичајену причу о тек још једном моделу мотоцикла. Још из времена када је произведена прва веспа, директно су од ње зависиле друштвене и политичке околности. Наиме, италијанској фабрици која је производила авионе и возове било је запрећено да ће бити бомбардована уколико не промени своју производну намену. И онда је дошла револуција која није више имала везе са војском већ са потпуно новим, урбаним стилом живота. Радило се на томе да се конструише возило помоћу којег ће моћи да се превозе и момци и девојке у хаљинама, које неће моћи да се упрљају од умашћених делова и ланаца - како је то углавном бивало на мотоциклима оног времена. Резултат је био већи него што је било ко очекивао. Веспа је постала начин живота, мотор са којим су се људи идентификовали. Веспе заводе својим дизајном, подсећају на људска бића, а притом су врло економичне по питању горива и ретко се кваре.

О феномену веспе разговарали смо са Марком Димитријевићем, из Веспа савеза Србије који већ неколико година организује масовне манифестације посвећене чувеном италијанском мотоциклу.

А то отвара причу о мотоциклима уопште. Оним бржим, већим, габаритнијим или споријим, чоперима - који носе једну сасвим другу енергију и причу. Надовежите се: пронађите нас путем друштвених мрежа и пишите на 0640202200 по цени уобичајене поруке.

Са вама је Петар Протић.

број коментара 0 Пошаљи коментар