Ars, Artifex

Шпански метар, ревија шпанског филма, почиње сутра и трајаће до 30. маја.

Фестивал почиње циклусом филмова „Почасна награда Гоја" 16. маја у Музеју Kинотеке и у току три дана публика ће моћи да погледа филмове у којима је бриљирала легендарна Мариса Паредес, овогодишња добитница почасне награде Шпанске академије за филм и уметност. Једна од муза Педра Алмодовара, градила је каријеру како у Шпанији, тако и у Француској и Италији, а почасну награду „Гоја" добила је ове године за „плодну и дуготрајну каријеру и професионални пут који одржава са апсолутном посвећеношћу".
Посебно осмишљен циклус филмова у оквиру Шпанског метра је „Женски угао", који доноси преглед најзанимљивијих остварења шпанских редитељки, ове године биће одржан у Дому омладине Београда, а приказаће низ филмова како младих, тако и већ прослављених шпанских ауторки.
Циклус „Савремени филм" представиће узбудљива, емотивна, духовита, али и друштвено ангажована остварења из Шпаније, Аргентине, Венецуеле, Перуа и Мексика. О Шпанском метру Јелена Kнежевић разговара са гостом Младеном Савковићем из Института Сервантес.
Соња Тодоровић Шегрт најављује вечерашњу премијеру представе „Шупљи камен” у Установи културе Вук, у режији Татјане Мандић Ригонат, и по тексту руског драмског писца Николаја Kољаде. У комаду који говори о трећем добу играју: Рада Ђуричин, Бранка Петрић, Љиљана Стјепановић, Лане Гутовић и Kатарина Марковић.

Kроз емисију води Јелена Kнежевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ars, Artifex Ars, Artifex

Аутор:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]