Повишен тон

Не може да се изгугла баш све о свакоме – где је та граница?

Још пре четири године, Европски суд правде омогућио је грађанима ЕУ да искористе право на заборав, односно да из резултата претраге избришу све оно што им се условно речено „не свиђа". Тако, на пример, ваши лични подаци које нека фирма прикупља због рекламирања, нису доступни заувек и можете да тражите да буду обрисани, а чак и информације о неким вашим, сада већ измиреним дуговањима, фотографије и други лични документи. Нови Закон о заштити података о личности препознаје и код нас ово право, а требало би да ступи на снагу крајем маја. Шта ово значи за кориснике Интернета из Србије? Који подаци смеју да буду „заборављени" тј. избрисани из резултата претраге? Шта је са јавним функцијама, новинским текстовима и могућом манипулацијом и прекрајањем нечијих јавних профила? Како изгледа процедура брисања и ко може да је користи а ко не, прича нам Данило Кривокапић, директор SHARE фондације која се бави дигиталним правима и слободама. Пренећемо и мишљења различитих иницијатива широм Европе које указују на добре и лоше стране овог права на заборав.

У другом сату емисије, рубрика „Датум, време, место" биће посвећена Јовану Скерлићу, српском књижевнику и књижевном критичару, уреднику Српског књижевног гласника, који је успео да окупи најпознатије писце из свих наших крајева, да на њих изврши снажан утицај и развитку српске књижевности да нов и прогресиван смер.

Након 15 часова говорићемо и о туристичким обиласцима дворског комплекса на Дедињу, за које је због великог интересовања уведено још додатних термина.

Водитељ: Круна Пинтарић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Повишен тон Повишен тон

Аутор:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]