Визија

Пројекти за проучавање историографије и лексикографије.

У последње две године Архив Србије преузео је из турских архива око 22 хиљаде докумената из 15, 16. и 17. века који сведоче о животу у Србији и на Балкану под Османским царством.

Ова импозантна грађа постала је доступна након што је потписан протокол о сарадњи између Архива Србије и Дирекције државних архива Турске. Поред осталог, међу документима су вилајетски пописи, спискови пореза и закупа, платни спискови, благајничке књиге, тимарски спискови; у току је њихова обрада и разврставање након чега ће постати доступни истраживачима. То ће, несумњиво, понудити прилику за допунско проучавање домаће историографије будући да се на основу ових докумената сазнају детаљи о томе како је под Османским царством изгледао живот грађана, трговаца, занатлија, сељака. И како су функционисали економија, трговина, саобраћај и друге областе на шта нас упућује прилог Марине Зец.

А обимних истраживања ће бити и на плану развоја лексикографије. Наиме, Европска комисија је доделила пет милиона евра истраживачима из 15 земаља, међу којима је и Србија, за развој лексикографске инфраструктуре у оквиру програма за истраживање и иновације „Хоризонт 2020". То је највећи програм Европске уније за истраживања и иновације а пројекат, између осталог, подразумева да српски речници, као део европског културног наслеђа, постану доступни у електронском облику што је тема којом се бавио Петар Протић.

Кроз емисију води Љубица Крминац.

број коментара 0 пошаљи коментар
Визија Визија

Аутор:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]