Ars, Artifex

Списатељица и перформерка Маја Пелевић у данашњој емисији најављује премијеру представе ’’Нема наде’’, коју у сарадњи са кореографом Игором Коругом ради у Битеф театру.

Настављајући да се баве перспективама савремене политичности које су истраживали и у претходним самосталним пројектима, ауторе у овој представи интересује да испитају шта обликује наше опхођење са светом у којем су исцрпљене све могућности борбе и промене.

Идемо у Нови Сад, где вечерас почиње уметничко путовање које сажима 70 година трагања, преиспитивања и сучељавања различитих модерних сликарских праваца. Све то у организацији Галеријe Матице српске, која прославља 170 година рада, због чега ће у оквиру новосадског Трга галерије бити постављено више од 50 уметничких дела, велике уметничке и историјске вредности. Према речима ауторке поставке проф. др Лидије Мереник, реч је о уметности XX века из збирки Галерије Матице српске, у којима се препознају готово сви модернистички и спрам модернизма критички искази, идеје и полазишта, о чему сазнајемо у прилогу Петра Протића.

Јелена Кнежевић представља 17. Фестивал студентског филма, који се вечерас отвара у Југословенској кинотеци, и под слоганом „Оживљавање" траје до 24. децембра. Селектор Бојан Вулетић, аутор и редитељ филма „Реквијем за госпођу Ј", нашег овогодишњег кандидата за Оскара, одабрао је за такмичарски програм 31 филм. У оквиру пратећег програма одржава се бесплатна радионица писања сценарија за видео игре, а биће приказани и студентски радови наших данас афирмисаних филмских редитеља.

Кроз емисију води Александра Гловацки.

број коментара 0 пошаљи коментар
Ars, Artifex Ars, Artifex

Аутор:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]