Ars, Artifex

Казуо Ишигуро је од јуче 111. добитник Нобелове награде за књижевност.

Иако установљена 1901. године, награда није додељена 1914, '18, '35, '40, '41, '42, '43, док су 1904. два писца награђена. Када смо код бројева, списатељица је на овој листи тек 14, заборављене ауторе нисмо успели све да пребројимо, као ни оне који су награду заслужили а нису је добили.
Казуо Ишигуро се сматра заслуженим лауреатом. Захваљујући издавачкој кући ''Дерета'', која увелико има откупљена сва права на Ишигурова дела на српском језику, и ми смо упознати са опусом најновијег нобеловца. У данашњој емисији Светлана Младеновић подсећа на неке Ишигурове наслове, а разговарала је и са Јеленом Лазић, која је одбранила мастер рад на тему ''Димензије времена у романима Казуа Ишигура''.
Најављујемо Шести Гете фест, који под називом "Стварност у фикцији" почиње вечерас у Дворани Културног центра Београда. До 11. октобра Фестивал доноси 11 награђиваних и значајних остварења са овогодишњег Берлинала, као и филмове номиноване за Немачку филмску награду, које потписују најзначајнији савремени редитељи.

Кроз емисију води Јелена Кнежевић.

број коментара 0 пошаљи коментар
Ars, Artifex Ars, Artifex

Аутор:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]