Ars, Artifex

Данас су се у Југословенској кинотеци, на Комеморацији, од Љубише Самарџића опростиле бројне колеге и сарадници.

Великан југословенског филма и један од највећих глумаца са ових простора икада, Љубиша Самарџић је у својој шест деценија дугој каријери, остварио више од 100 филмских и телевизијских улога, почевши од култног остварења "Прекобројна" Бранка Бауера. За улогу у филму "Јутро" Пурише Ђорђевића 1967. године добио је Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији. Све своје награде и признања, међу којима је и чак шест пулских Златних арена, Љубиша је поклонио Кинотеци, у којој се налази Легат Љубише Самарџића, отворен сваког дана за посетиоце. Шта су о Љубиши рекли они са којима је стварао кинематографију овог дела света, преноси нам Јелена Кнежевић.

Јован Вава Христић, наш врсни есејиста, песник, драмски писац, позоришни критичар, професор и уредник неких од најзначајнијих књижевних едиција, у књизи "Дуго трагање за позориштем" објединио је неке од својих есеја о позоришту и позоришној критици. Ових дана представљено је ново, допуњено издање ове књиге, које је приредила Ивана Кроња са којом је разговарао Петар Протић.

Кроз емисију води Љубица Крминац.

број коментара 0 пошаљи коментар
Ars, Artifex Ars, Artifex

Аутор:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]