Ризница

Историја Русије од IX до почетка XX века

"Књига Од кнежевине Рус до царске русије, IX-XVII в. пружа српским научницима и заинтереованим читаоцима могућност да добију комплетно и свестрано, а, с друге стране, компактно и лаконско сазнање о погледима модерне историјске науке на период у ком је дошло до рађања и првих корака руске цивилизације. Ова књига је резултат вишегодишњег архивског и историографског истраживања. Методолошки, у њој се полази од концепције трансформације руског народа од источнословенске племенске заједнице у средњовековни руски етнос и касније у руску нацију новог времена". (Из рецензије "Историја Русије I - Од кнежевине Рус до царске Русије - IX-XVII века", проф. др Алексеја Тимофејева).

Поводом објављивања код нас двотомне "Историје Русије", која обрађује период од IX до почетка XX века, гости су њени аутори Татјана Черникова и Јарослав Вишњаков, редовни професори MГИMO MИД Русије (Московског државног института за проучавање међународних односа Универзитета Министарства иностраних послова Русије) и др Алексеј Тимофејев, ванредни професор Филозофског факултета у Београду, Одељење за историју, рецензент овог капиталног дела.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]