Знакови

Поклон-збирка Саве Степанова

Фундуси наших музеја су превасходно саздани на поклонима, колекцијама које су појединци поклонили свом народу или завештали својој држави. Новосадски историчар уметности, Сава Степанов је од седамдесетих година прошлог века критичарски пратио ликову сцену, пре свега у Војводини, али и у Србији и Југославији. Као својеврсни "нуз-прозвод" критичарског и историчарско уметничког деловања Саве Степанова настала је спонтано збирка уметничких дела која, захваљујући стручности "колекционара", рефлектује карактер уметности свог времена, па може да се посматра и као симплификован преглед војвођанске сцене од седамдесетих година прошлог века до почетка новог миленијума.

Колекцију чине 75 уметничких дела 57 аутора и подељена је у 3 целине: сликарство, скулптура и концептуална уметност. Поклоњени радови за Галерију Матице српске представљају базу за проширење сопствене колекције делима из периода модерне и постмодерне уметности. Дела из Поклон-збирка Саве Степанова представљена су на истоименој изложби која је трајала од 18. јула до 7. септембра, а чији су аутори мр Данило Вуксановић и Мирослава Жарков.

Изложбу прати публикација "Поклон-збирка Саве Степанова" са уводном речју др Тијане Палковљевић Бугарски, разговором са дародавцем Савом Степановим, који је водио мр Данило Вуксановић, расправним текстом Мирославе Жарков и каталогом поклоњених радова.

Гост Знакова биће Сава Степанов.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар