Аутограм

Нојева арка Бенџамина Бритна

У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља фрагмент оперског рукописа једног од најзначајнијих аутора тог жанра у ХХ веку - Бенџамина Бритна. Биће то његова једночинка Нојева арка.
 
Већ крајем 40-их година Бритн је учврстио своју репутацију водећег британског оперског композитора захваљујући неким значајним и признатим делима. Године 1947. предложио је свом либретисти Ерику Крозијеру да напишу дечју оперу засновану на библијској причи, али је из њихове сарадње проистекла само кантата Св. Никола. Десетак година касније Бритн је добио понуду да напише дело у чијем би настајању и извођењу учествовала деца која би на тај начин и учила о музици. Он је одмах искористио прилику за идеју коју је већ имао и тако је настала Нојева арка, опера у једном чину намењена аматерима, посебно деци. Базирана је на једној од тзв. честерских мистерија, црквених драма из XV века, и прича познату библијску причу о Ноју, његовој арци и Потопу. Бритн је назначио да оперу треба изводити у црквама или великим дворанама, никако у позоришту. 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У АУТОГРАМУ представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]