Речено и прећутано: Српско турски ток

Од Босфора до Калемегдана

Када је пред крај Првог светског рата британски премијер Лојд Џорџ позвао Београд да се придружи окупацији, коначно поражене Турске, председник српске Владе Никола Пашић одговорио је повратним телеграмом у коме је писало: "Српски и турски народ изравнали су своје рачуне 1912. за време балканског рата. Од тог времена они могу да буду само пријатељи!"

Копију овог телеграма Пашић је тајно послао у Анадолију Мустафи Кемалу, тада још увек само побуњенику, на кога је бачена фатва у сопственој земљи. Овај "отпадник" је пет година потом променио историју исте те земље и постао први председник Републике Турске.

Преписка Пашића и Кемала Ататурка најавила је дугу етапу српско турског пријатељства. У наредних сто година, односи две земље прошли су кроз различите фазе успона и падова. Предстојећа посета актуелног турског председника Ердогана Београду требало би да симболизује круну обновљеног пријатељства. Иза ње се крију комплексни економски, политички и стратешки интереси. Управо о њима за Речено и прећутано говоре искусни дипломата Владислав Јовановић, дугогодишњи новинар и дописник из Турске Војислав Лалић и историчар и политички аналитичар Немања Старовић.

Аутор емисије Радован Пантовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар