95 година Радио Београда

Директан пренос Свечане академије поводом 95 година Радио Београда

Првог октобра 1924. године, из студија у згради у Кнез Михаиловој улици, први пут је емитован програм радио-станице „Београд-Раковица" и овај дан означавамо као почетак радио-дифузије у Србији.

На свечаности су уручене годишње награде „Златни микрофон" заслужним појединцима за вишегодишњи рад, стваралаштво, допринос квалитету и слушаности програма, као и студентске награде „Неда Деполо", које Радио Београд 2 већ четрнаест година додељује за креативни допринос радио-изразу.

Посебно признање „Златни микрофон" је уручено књижевнику Љубивоју Ршумовићу.

Дан Радио Београда је ове године обележен у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, здању одакле је најстарији електронски медиј на Балкану пре девет деценија почео са редовним свакодневним емитовањем програма.

У програму је учествовао Хор РТС-a, Хор „Колибри", Вокални квартет „Свети Роман" и Дечја драмска група Радио Београда, а говорили су председник САНУ академик Владимир С. Костић, директор Радио Београда Милан Недић, као и главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Радоман Кањевац.

Водитељи програма у САНУ били су Александра Паладин и Ранко Стојиловић, а водитељ у студију Радио Београда била је Мелиха Правдић.

Продуценти преноса били су Нела Булић и Војислав Кајганић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар