Читач

Данашње издање емисије "Читач" у знаку је поезије.

У Београду је прошле недеље боравио руски писац ,Сергеј Александрович Завјалов (1958) и представио своју збирку "Мелика" у издању "Повеље" из Краљева. Књигу је превела и поговор написала Мирјана Петровић-Филиповић.

Сергеј Завјалов почео је да објављује поезију почетком осамдесетих XX века. Био је члан алтернативног савеза писаца у Лењиграду, по имену "Клуб - 81". Прву збирку песама "Оде и еподе" објавио је 1994. а касније и бројне друге књиге. Добитник је најпрестижније руске награде за књижевност - "Андреј Бели" у категорији поезије.
Гост емисије Читач је Сергеј Завјалов.

Остајемо у свету песништва и представљамо канадску књижевницу, Ен Карсон (1950) и њене две књиге песама објављене код нас: "Кратка слова" ("Повеља" Краљево) и "Лепота мужа" (Културни центар Нови Сад)

Ен Карсон је песникиња, есејиста и преводилац. Објавила је осамнаест књига и добитница је више значајних награда. Прва је жена којој је додељена једна од најважнијих песничких признања за поезију писану на енглеском језику - награда "Т.С. Елиот" за књигу "Лепота мужа".

О песниикињи Ен Карсон разговарамо са преводиоцем, Аленом Бешићем.

Чућемо и есеј Бојана Белића о америчкој песникињи, Емили Дикинсон.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Читач Читач

Аутор:
Драгана Ковачевић

Емисија је колажног типа, али је њена основна концепција – прича о светској књижевности [ детаљније ]