Ризница

Митови српске историје

"Сваки народ, па и наш, поред осталог, одувек је тежио томе да успостави или, тамо где је то сматрано потребним, обнови временом искидане нити историјског, културолошког, језичког, идентитетског, верског или државотворног континуитета. Та и таква потпуно разумљива потреба доводила је у појединим историјским раздобљима до својеврсног национално-романтичарског буђења или, пак, заноса током кога историчари уочавају поновно оживљавање, па чак и отворено креирање симболички прворазредно важних идентитетских и историјских елемената народне традиције, легенди и митова. Овај феномен посебо је уочљив у раздобљу читавог XIX а у нашем случају и у последњим деценијама XX века. Њега је, међутим, пратила једна, истина глобална, појава која се на најједноставнији и најјаснији начин може дефинисати појмом-измишљања традиције". (Из књиге Дејана Ристића "Митови српске историје")

Да ли се Стефан Немања служио златним виљушкама за трпезом са Фридрихом Барбаросом, или су обојица јели прстима, да ли је краљица Јелена Анжујска фрацускога рода, да ли су звона Нотр Дама одјекивала због победе Срба на Косову пољу, или због неког другог боја, два гроба деспота Стефана Високог, како је легенда победила истину и да ли је Краљевић Марко јунак, а Вук Бранковић издајник? О овим, као и другим запитаностима, из националне историје, у распону од средњег до двадесетог века, у емисији Ризница, говори историчар др Дејан Ристић, аутор књиге "Митови српске историје".

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]