Позитивна трема

Разговор са Александром Петровићем – Ацом Селтиком

 

Музичар, дизајнер звука и новинар, уредник сложених емисија у редакцији Програма за децу, младе и породицу Радио Београда 1.

 

У Радио Београд је дошао 1989. године са звањем електротехничара за пријемну и студијску радио технику и запослио се у техници Радио Београда, где је остао до 2006. године. У том периоду је започео и музичку каријеру као текстописац и фронтмен групе Orthodox Celts, а врло брзо и водитељску и уредничку каријеру на програму Београд 202 где је водио култне радио емисије „Хит Недеље" и „Ћошкарење".

Један је од првих који су у Радио Београду практично применили „one man show" концепт у вођењу живих емисија још у време аналогних уређаја.

Године 2000. је стекао лиценцу и звање дизајнера звука, а 2006. је прешао у Редакцију програма за децу, младе и породицу Радио Београда 1, где ради и данас.

Уређивао је и водио емисије Клик - Српски Митолошки Речник За Децу, 3 X 3 + Таласање, а данас уређује и води коауторски емисије Збуновник - Срећни Понедељак, Добро Јутро децом, као и самосталну ауторску емисију Рокументарац, те серију емисија Прича о песми.

Рок критичар, стални колумниста дневног листа "Прес" (од 2006. до 2008), колумниста дневног листа "Курир" (2010), објављивао је чланке, критике, рецензије и ауторске текстове и у часописима "Rocks" и "Butcherian Vibe", а повремено сарађивао и у листовима "Данас" и "НИН".

Од 1993. је текстописац и фронтмен групе Orthodox Celts са којом је издао шест студијских албума и до сада остварио преко хиљаду наступа широм света.

Године 2013. је као текстописац, аутор музике, аранжер и фронтмен објавио и студијски албум са групом Деспот.

Добитник је бројних признања из области популарне и рок музике, међу којима су: Златна сирена за најбољи етно албум 2000. године (Orthodox Celts - Green Roses), Награда Беовизије за најбољи албум на страном језику 2003. године (Orthodox Celts - A Moment Like The Longest Day) и Награде МТС за најбољи анимирани спот свих времена на територији бивше СФРЈ, за песму „I Wish You The Very Worst" (2018).

Године 2016. је радиофонским делом „Синдидун Митологике" представљао Радио Београд у оквиру међународног пројекта „Светски Дан Музике" .

Аутор је и прозног дела „Уснули Змајеви" из области епске фолклорне фантастике, у издању „Лагуне".

Ожењен је Јеленом са којом има двоје деце Стефана Вука и Јовану.

Аутор емисије: Ана Ћирица

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Позитивна трема Позитивна трема

Аутор:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]