Речено и прећутано

Проблем западних вредности

У најкомплекснијем светском процесу, "глобализацији", централно место заузимају "западне вредности". У једној од интерпретација, "глобализација" уствари представља процес ширења "западних вредности" на остатак света. Њихови најзначајнији атрибути оличени су у концепту либералне демократије, слободног тржишта и људских права, а вера у супериорност, моћ и функционалност "западних вредности" повремено добија статус "коначног решења".

Ипак, у сложеним и непредвидивим историјским кретањима, велика очекивања од "западног модела" све чешће остају неиспуњена. Некада у сфери демократије, некада у сфери економије а често и у обе.

Владавина закона кокетира са владавином лидера. Принцип поделе власти са концентрацијом власти. Једнакост се у теорији релативизује у пракси деградира. Расте неједнакост. За критичаре то је доказ дубоке кризе вредности која је погодила и саму Европску унију. За апологете либералног Запада то је само још један изазов.

У тренутку када читав наш регион тежи ка Европској унији, а са друге стране се рађа нови мултиполарни свет, поставља се питање: у каквом су заиста стању "западне вредности", имају ли алтернативу и каква је њихова будућност. О томе за Речено и прећутано говоре Драган Лакићевић, научни саветник Института за Европске студије и Жељко Радинковић, сарадник Института за филозофију и друштвену теорију.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар