Златни пресек

Јована Стокић "Performance Art", Њујорк; 27. Ликовна колонија "Ресава"

Најављени излазак из штампе књиге "The Bloomsbury Companion to Performance Art", само је формални повод да у госте позовемо коауторку ове књиге Јовану Стокић, историчарку уметности која већ две деценије живи и ради у Њујорку. Управо њена делатност (предаје историју уметности на Fashion Institute of Technology и на School of Visual Arts у Њујорку) и подручје истраживања (перформанс) јесу довољан оквир за занимљив разговор. Ако се томе дода и дугогодишња сарадња Јоване Стокић с Марином Абрамовић онда је то једна тема више за разговор уочи велике изложбе ове уметнице у београдском Музеју савремене уметности.

Већ 27 година, у Деспотовцу, испод зидина манастира Манасије, одржава се ликовна колонија "Ресава" у организацији Центра за културу "Свети Стефан, деспот српски". Ове године на колонији се окупило 12 уметника из целе Србије, према избору селектора Слободана Штетића, како би кроз интеракцију једних с другима, као и са природом и духовним наслеђем овог краја, остварили уметничка дела која остају организатору, стварајући на тај начин јединствену збирку која данас броји више од 500 дела.

 

Иако је "златно" доба ликовних колонија прошло и многе се угасиле, што због губитка покровитеља и спонзора, што због измењене природе саме уметности, неколико колонија, међу којима је и "Ресава" ипак опстају пре свега захваљујући ентузијазму појединаца и подршци локалних власти. Иначе, Ликовна колонија "Ресава" је увод у традиционалне "Дане српског духовног преображења", који се и ове године одржавају од 19. до 28. августа у Деспотовцу.

О колонији говоре: Влатка Миленковић, директорка Центра за културу Деспотовац, Слободан Штетић, селектор, и уметници Иванка Живковић и Зоран Тодор.

Уредник и водитељ емисије: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар