Знакови

Мирослав Мића Карић "Похвала" за 2019.

"Похвала" је награда која се додељује појединцима за допринос овдашњој сцени савремене визуелне уметности, а састоји се од новчаног износа прикупљеног помоћу аукције "Од нуле" или донацијама које иницирају сви заинтересовани. Циљ покретања ове награде 2015. године била је жеља да се скрене пажња на бројне добре праксе у развоју уметничке сцене: личне доприносе, значајне идеје, подухвате, помаке, нова вредносна мерила, посебност и иновативност.

"Похвала" тежи да препозна и учини видљивијим бројне актере који личним залагањем, често ван очекиваних формата и уз велики труд креирају окосницу сцене - осмишљавају решења за проблеме које институције игноришу или чак и оне чијег постојања нисмо свесни. Пишу, критикују, организују, фотографишу, промишљају, удружују се, отварају нове просторе, физичке, виртуелне и менталне.

Од 2017. године додељују се две "Похвале" на основу процеса јавног предлагања кандидата - једну додељује петочлани жири а другу додељују учесници аукције "Од нуле". Иницијатори Похвале су: Дарка Радосављевић, Мане Радмановић, Радомир Лазовић, Лука Кнежевић-Стрика, Александар Николић, Слободан Стошић и Јелена Мијић. У овогодишњем ужем избору за "Похвалу" је било седам кандидата, а награђени су историчари уметности и кустоси Слађана Петровић Варагић из Пожеге и Мирослав Карић из Београда.

Гост Знакова биће Мирослав Мића Карић, кустос Галерије Ремонт. У краткој биографији на званичном сајту "Похвале" наведено је: "Мирослав Карић је један од најактивнијих кустоса савремене уметности у Београду, велики познавалац уметничке сцене, увек и свуда присутан, отворен и знатижељан. Красе га изврсне личне особине које га чине омиљеним у заједници. Изузетно посвећен послу, неуморан и присан у комуникацији, поседује и драгоцену способност повезивања најразличитијих актера на сцени. Иницира и учествује у великом броју локалних и међународних пројеката. Мирослав је неко ко безрезервно помаже другима. Никада сморен, увек пун ентузијазма и елана, Мића Карић је и персонификација отворености Ремонта - његове матичне организације, али и читаве београдске уметничке сцене".

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

НАПОМЕНА: Све илустрације су са изложбе "Финалисти награде 'Димитрије Башичевић Мангелос', 2019" која је у току у галерији "Ремонт".

број коментара 0 Пошаљи коментар